ספורט אמריקאי

גמר הגביע מושך את כל המגזר הערבי לר"ג והאצטדיון מתמלא. סכנין מנצחת 4-1 והחגיגות אז מטורפות. בינתיים השדרוגים של הקבוצה עוברים לכיוון של מודל מחאה: שילוב של פוליטיקאים ערבים (בשארה, טיבי), כסף מהמפרץ, אצטדיון בשם דוחא. ההצלחה של עוד קבוצות מהגליל, בעיקר קרית ש

 

ספורט אמריקאי

ארה"ב היא אחת ממעצמות הספורט הגדולות בעולם, אנחנו מכירים רק חלק קטן ממנה. כל המבנה של הספורט האמריקאי בנוי על מבנה, מודל אחרים לגמרי משלנו ולכן היכולת שלנו לאמץ היבטים דומים לא כל כך אפשריים. כדי להבין את הייחודיות של הספורט האמריקאי צריך להבין את מאפייני החברה האמריקאית.

יש בארה"ב רובד עצום של ספורט שמבוסס כמעט כולו על בתי הספר. לכך כמה היבטים:

  • הספורט הוא האמצעי להתקדם הלאה, לא בהכרח לליגה גבוהה אלא להתקבל לבית ספר טוב בעתיד או מכללה. כלומר לא בהכרח תהיה כדורסלן בעתיד אבל תוכל ללמוד במוסד גבוהה וטוב. קבוצות הספורט הן הדבר המרכזי בעיר, בית ספר עם מסורת פוטבול וזה מרכז העניין העירוני והוא האמצעי. המאמן הוא אחת הדמויות המוכרות בעיר. היכולת להצליח בתחום הספורט היא האפשרות של האדם לצאת מהעיירה הקטנה לעולם הגדול. נתפס כמרכיב קהילתי מרכזי. חלק גדול מארה"ב זה ככה למשל אינדיאנה.
  • הספורט החובבני- מאורגן: עבור חלק מהאמריקאים הקריירה הספורטיבי הפורמלית מסתיימת בסוף הבית ספר או המכללה. אבל אפשר להמשיך עם הספורט הזה רק לא ברמה המקצועית המוכרת אלא ברמה של חברה שנפגשים לשחק בשכונה אבל זה ליגה מסודרת ומקצועית יותר, אך לא פורמלית. המקבילה הישראלית היא בענף הכדור- רשת למשל.
  • מכללות:האופן בו אנחנו מסתכלים על המכללות האמריקאיות זה מה שמהווה עבורנו השירות בצבא, היכולת להתקדם בחברה, לרכוש מקצוע, להתקדם, כישורי סוציאליזציה וכו'. גם מרכבי הזהות עם חלק מאותו דבר שאצלנו זה הרבה פעמים היחידה הצבאית בניגוד לספורט המקצועי והמובחן שהוא הרבה יותר קטן ספורט המכללות פרוס על כל אמריקה. למשל אין קבוצה מקצועית בנברסקה אבל יש לה מכללות. המכללות מספקות חלק גדול מהחוויה הספורטיבית. למה הספורט חשוב למכללות? ראשית המכללות ראו בספורט חלק מתפיסה חינוכית. עם הזמן זה מתחיל לקבל תאוצה בתחומים מגוונים כמו כלכלי, המשחקים מניבים רווחים יפים והם גם מאוד פופולריים, מכשיר שמביא כסף למכללה במיוחד אם הטלוויזיה גם משדרת את זה. אלמנט נוסף, הפופולריות של המכללה מרקיעה שחקים בעקבות הצלחה בתחומי הספורט. נתוני הרשמה למכללה שמכפילים עצמם בגלל ההצלחה בספורט. המכללות משקפות חלק גדול מהשסעים הקיימים בחברה האמריקאית. זה מערכת חברתית שלמה סביב המכללות. הדבר בולט מאוד בסוף השנה כשהמכללות מארגנות משחקים בין היריבויות הגדולות, היריבויות משקפות הרבה מעבר לספורט, למשל מפגש בין טקסס השמרנית לבין טקסס הליברלית. כמו כן יריבות היסטוריות כמו הרווארד נגד ייל. חלק גדול מתפיסת הזהות האמריקאית מוצאת מקום בספורט ובמיקום הגאוגרפי שלו.
    • מדינת אלבמה– אין לה קבוצה מקצועית אבל יש לה 2 מכללות מאוד טובות בתחום הספורט.
    • [מכללות של קתולים]
    • אין כמעט ענף ספורט שאין לו ביטוי במכללות החל מכדורסל ועד שחמט וחץ וקשת. כל ההתלהבות סביב הענפים השונים הוא עצום. בחלק מהמכללות יש את האגרוף/ האבקות.
    • ספורט המכללות מפוקח ע"י מועצה פדרלית, אפשר מלמעלה לעשות כל מיני שינויים. היה חוק שנקרא title 9, כמו אפליה מתקנת, דיבר על שילובן השווה של נשים במוסדות להשכלה גבוהה בארה"ב. אם אוניברסיטה מסוימת נותנת מספר מסוים של מלגות היא צריכה לעשות את זה שווה לבנים ובנות. כלומר האוניברסיטה מחויבת לשיווין במלגות לשני המינים. או לתת מלגות ספורט לנשים או לתת להן כמות השווה למלגות הספורט לגברים.

יושבת מכללה ולא מרוצה מהחוק וחושבת איך להפוך את המצב, שכן הרבה מהתקציבים שלה מגיעים מהספורט. אז החלו מכללות רבות ליזום ענפי ספורט ותוכניות ספורט מיועדות לנשים. למשל לפתח את כדורסל הנשים או כדורעף הנשים בארה"ב. זה קורה ב72. משנות ה-80 ארה"ב היא מעצמה בתחומי הספורט לנשים מה שלא היה לפני כן, וגם יש הצלחה אף גבוהה מאלו של הגברים. פיתוח כדורגל לנשים- ארה"ב מס' בתחום זה.

עם הזמן רואים דחיפה עצומה לכיוון הספורט הנשי. מרבית הספורטאיות האמריקאיות היו מסיימות את הקריירה בהגיען למכללה אבל החוק טייטל 9 איפשר להן להאריך את הקריירה.

  • למכללה כמה יתרונות- אי אפשר להזיז מעיר לעיר, יש סביבה מערכת שלמה של אהדה, מסמלת משהו יותר טהור. מרבית המכללות בארה"ב משתפות אנשים שבאים לעשות ספורט מתוך אהבת ספורט ולא רק כסף או אינטרסים.

לפרסום כתבה, השאירו פרטים