מחלות

 

ציטוט מדארווין – לאן שהגיע האדם הלבן – מוות. אבל למה ההשפעה של מחלות העולם הישן ככ קטלניות אך מגפות העולם החדש לא קטלניות לעולם החדש?

מבחנים: מועד א' – 9.2.16 9:00 6837, מועד ב' – 2.5.16 9:00 2715

סיבות: 1. יונקים מבוייתים גדולים: חסינות העולם הישן מתחילה אלפי שנים קודם כי בני האדם היו באים במגע קרוב עם היונקים הללו (ישנים איתן, עובדים איתן..). לכן הם חשופים לנגיפים אלפי שנים ויוצר חברה מחוסנת. ידוע לנו משלדים של חברות פרה-קולומביאניות שהילידים היו בריאים (בניגוד למה שהיה באירו-אסיה). אז החברה הייתה בריאה מאד, אבל זו בעיה במפגש עם העולם הישן.

  1. ריכוזי האוכלוסייה הילידית – בשני המוקדים הגדולים (מקסיקו ופרו) יש צפיפות גדולה מאד, כמו בכל העולמות הישנים. כר פורה ונרחב מאד להתפשטות המחלות. באזורים הדלילים (אמזונס למשל) השבט מושלם והמחלה נעלמת

תגובה ילידית של פאניקה (האוכלוסייה לא ידעה שמדובר בחיידקים), התגובה הראשונית היא לברוח וכך ממשיכים להפיץ את המחלה. דוגמה מרכזית – האימפרייה האינקאית. המחלות מקדימות את הספרדים! האבעבועות השחורות 1525, לפני הגעת הספרדים. שליט אחד לפני האחרון של האימפרייה מת מהמגפה 1525-1528, לפני הספרדים. האוכלוסייה הילידית שנדבקת בורחת ומפיצה מחלןת.

2 המוקדים – 9 מיליון איש ברכס הרי האנדים, 25 מיליון במקסיקו. עוד 50 מיליון איש בשאר העולם החדש.

מקסיקו – בהגעה 25 מיליון, אחרי 50 שנה 3 מיליון. למה יודעים? הספרדים עושים מפקדי אוכלוסין בשביל לגבות מיסים. עוד 50 שנה- 1.6 מיליון. 1650 – (150 שנה אחרי) – התאוששות ועלייה באוכלוסייה.

המחלות מגיעות בגלים – כל פעם מגיעות מחלות חדשות שמכות בגלים אוכלוסייה מוחלשת שהמערכת החיסונית שלה גם ככה חלשה. הקטלניות נובעת מכך שהיו 3-4 שלבים.

השלכות פסיכולוגיות ותרבותיות על החברה הילידית:

מקורות הסמכות מתערערים (הזקנים, המבוגרים, הידענים – נחלשים או מתים). כל התשתית המשפחתית חברתית נהרסת. כל מערכת האמונה נפגעת (אכזבה מהאלים), כל המערכת החברתית שהתפתחה במשך מאות שנים. זה גם מה שמאפשר לכובשים לא רק לכבוש אלא גם להטמיע דת ותרבות חדשות.

השלכות כלכליות: התמעטות אוכלוסייה שיוצרת מחסור בכוח אדם לעבודה.

היעלמות האוכלוסייה הקאריבית: הכל מתחיל שם. כמה אנשים היו בהיספניולה? לא ברור. הערכות – 60,000-8מיליון. ילידים – TAINO, ASAWAK. אוכלוסייה שוחרת שלו וחקלאים/דייגים. 1510 – קטנה בחצי. 1542 – 2000 תושבים בלבד!!! עד 1550 אין יותר TAINO. אין שום זכר בימינו לאוכלוסייה הילידית של הקאריביים.

מי אחראי? קולומבוס ו-4 מסעותיו, בעיקר המסע השני. 1493. החשיבות דרמטית – 17 אוניות, 1500 אנשים, אבל הכי חשוב – יונקים מבוייתים גדולים. קולומבוס עצמו מתאר את מחלותיו במסע. הוא חולה רוב מסעו ומגיע עם המחלות לעולם החדש.

בשלב שאחרי הקאריביים – שני המוקדים הגדולים. אינקה, אצטקים.

במה נפגעו בקאריביים? מיני שפעת.

המוקדים הגדולים – 1519 אבעבועות שחורות. טנוצ'טיטלאן. מה קרה? אחד מהחיילים הספרדים שבאים מקובה לתגבר את הכוח שצר על טנוצ'טיטלאן כנראה היה נשא של מגפה. תיאורים קשים על גופות שנערמות. האצטקים נאבקים באוייב חיצוני – הספרדים ובאוייב פנימי – המחלה. כולם נפגעים. שום עדויות לפגיעה ממחלות לפני התגבורת הספרדית. המשלחת באה להחזיר את קורטז לקובה והוא מצליח לשכנע אותם לעזור לו אחרי קרב.

תיעוד בקודקס הפלורנטיני של סאראגון. VIRGIN SOIL EPIDEMICS. זה אל קורה רק לילדים או לזקנים אלא לכולם. החברה נפגעת לכל אורכה.

האימפרייה האינקאית מתפצלת ל-2 – קיטו וקוסקו. זאת אחרי סכסוך בדבר היורש החוקי לאימפרייה (כשהיורש של המלך שנרצח בידי הספרדים מת מהמגפה). הם רוצחים זה את זה ומתעלמים מהכובש הספרדי. 2 האוכלוסיות ראו במחלה עונש אלוהי. המגפות כמעין עמוד עשן שהולך לפני המחנה.

המחלה – קאריביים, מקסיקו, פנמה, קולומביה, אימפרייה אינקאית.

גלים –גל ראשון –שפעות שנשארו בקאריביים ,1519 – ? גל שני – אבעבועות שחורות, כל המוקדים, 1532-1533 – גל שלישי – חצבת- כל המוקדים, 1556-1560 גל רביעי –שפעת – (לא רק בקאריביים), גל חמישי ואחרון, מעט שונה – מלריה וקדחת צהובה – מגיעות בספינות מאפריקה – 1650. אפריקאים מתחילים להגיע באמצע המאה ה-16 בכמויות קטנות אבל צריך יתוש וכנראה עד 1650 לא הגיע יתוש שמצא סביבה מתאימה בעולם החדש. היתוש צריך מים נקיים עומדים ומעל 24 מעלות, זה קשה ואולי לכן לקח הרבה זמן. הפתרון – ברזיל והקאריביים (ושם גם יש אוכלוסייה אפריקנית, חיסוניות שמתמודדת).הגל הזה, החמישי, הוא זה שהשמיד את האוכלוסיות הילידיות של הקאריביים. זה גל שלא קורה במקסיקו או בפרו. זה גם גל שעוזר לספרדים במלחמה נגד האנגלים, הצרפתים וההולנדים.

לפרסום כתבה, השאירו פרטים