באותו אופן יכולות לקום ליגות מתחרות. בשנות ה-60 ושנות ה-80 היו ניסיונות להקים אלטרנטיבה ל-NFL. אין דבר כזה מדינתי אמריקאי, כלומר זאת ליגה מסחרית ולא "הליגה של ארצות הברית". באותו אופן זה מסביר למה אין מגבלות על זרים. וגם מסביר איך מכניסים לליגות קבוצות מקנדה, ואולי בעתיד ממקסיקו. האם יהיה שוק בלונדון ל-NBA למשל? אפשרי אבל לא בהכרח. גם לא "בית" אירופי או כל דבר אחר מעבר לים.
ספורט מוטורי: בהשוואה לאירופה, ארה"ב מחייבת רף בטיחות גבוה בהרבה. לכן היו שם פחות תאונות קטלניות באופן יחסי. משנות ה-90 רואים בפורמולה 1 תהליכים של שינוי מסלולים לטובת זה. עדיין זה לא מגיע לרמה האמריקאית. וזה צעד של המדינות, הממשלה.
נקודה נוספת – סמים באופניים ולאנס ארמסטרונג. הוא מעולם לא נתפס בבדיקות סמים אפילו שהוא הספורטאי הנבדק ביותר. הוא נתפס ע"י הממשל, רשות אכיפת החוק. זאת הסיבה היחידה שהוא נתפס. אופניים בכלל הוא הענף שנבדק יותר מכולם פחות או יותר. כלומר, גם כאן יש עניין של רגולציה.
עכשיו – אם המטרה היא שההצלחה הכלכלית היא של התאגיד והליגה במקום הקבוצה, איך זה שלענף הפופולרי ביותר בעולם אין אחיזה בארה"ב? אנדי מרקוביץ' (אוני' מישיגן) שואל בדיוק את זה ועונה. הוא מדבר בספר "החריג האמריקאי השני", בהתכתבות עם "החריג האמריקאי" שכתב הסוציולוג ברנרד SOMBART הגרמני. הוא שואל קודם למה אין סוציאליזם בארה"ב, אפילו שלטענתו הרעיונות מתאימים לה (1 במאי מגיע משיקאגו). אז למה? האירופאים שהגיעו לאמריקה באו עם תפיסה של "שינוי עולם", אבל האידיאולוגיה השלטת היתה אינדיבידואליזם, הגשמה עצמית – לא תיקון החברה והקולקטיב. אתוס היוזמה הפתוח (המערב) והיוזמה החופשית בלע את הסוציאליזם ודחק אותו בקרב בני הדור השני והשלישי למהגרים האירופים הראשונים.
לפני שנשים את זה בתוך הכדורגל נעבור על הענפים האחרים שתופסים שם. אחת האמירות היתה מעין "אנחנו לא בריטים", ומחפשים חלופות. קריקט מתחלף בבייסבול, כדורגל מתחלף בפוטבול, רוגבי נעלם מהמקצוענות והופך לספורט מכללות. זה לצד המצאת הכדורסל, הכדורעף ועוד. אפילו הכדורגל עצמו מקבל שם משלו.
בו זמנית באים אירופאים ממדינות שוחרות כדורגל ומקימים ליגות אזוריות. אלא שגם כאן, הדור השני מאמץ את המקובל בארה"ב כדי להיטמע בה, למשל הבייסבול.
אז איך ה-NASL שהיתה מפוצצת בכוכבים גדולים (בודדים) מתרסקת כלכלית ואז מקצועית? היעדר שוק.
אירוח מונדיאל 94' מביא להקמת ה-MLS. מה ההבדל ביחס ל-NASL? בשונה מהבייסבול והפוטבול, לא ללכת לשווקים הגדולים. ללכת למקומות שהציבור צמא לכדורגל. השווקים הם אלה שבוחרים לא לעבור את כור ההיתוך החברתי והספורטיבי האמריקאי, בהם ההיספאנים. מכאן ההסבר של מרקוביץ', בחפיפה להסבר של SOMBART הגרמני. רובה של ה-MLS מבוסס על המקומיים, יותר מאשר כוכבים בינלאומיים כמו בליגות האחרות.
פרנקלין פוייר: בחלק גדול מבתי הספר הפרטיים, האליטיזם זה להיות אירופי. איך עושים את זה? למשל משחקים כדורגל, גם עם בנות. זה מעלה את הפופולריות של כדורגל הנשים. במובן של לו"ז, הכדורגל לא מיקם את עצמו בלוח השנה ובסט העונות כמו שאר הענפים, שמפרידים את שלבי ההכרעה שלהם אחד מהשני.
שחורים בספורט האמריקאי
אצל ערביי ישראל עברנו קודם על השאלה של השתלבות או מחאה (שיעור 6). מה עושים השחורים?במאה ה-19 היה היקף מצומצם מאוד, בעיקר בגלל סוגיית העבדות. הם גם לא נכנסים לבתי הספר שמערבים ספורט תחרותי ארצי שמהווה מסגרת צעירה. המועדונים הפרטיים גם כן לא רצו להכניס אליהם שחורים.
SEPRAT BUT EQUAL בספורט: ניתן להעסיק שחורים כשחקנים, אבל אין אפשרות לחייב העסקה ומותר לסרב להעסיק שחורים. זה מותיר את ליגת הבייסבול הלאומית כלבנה לגמרי, השחורים יפתחו מסגרות תחרותיות משל עצמם. משנות ה-80 של המאה ה-19 ועד שנות ה-40 של המאה ה-20 הליגות האזוריות האלה היו חזקות יחסית.
1908 – שינויים ראשונים: המתאגרף השחור ג'ים ג'פרי, ומחפשים יורש. מצד אחד ברנס הלבן, מולו ג'קי ג'ונסון השחור. ג'ונסון הופך לאלוף העולם הראשון במשקל כבד. החגיגות בעירו שיקאגו גדולות, המשטרה מדכאת את זה באלימות. הסיטואציה חוזרת ב-1910, הפעם עם כמה הרוגים ואחר כך שבועיים של משטר צבאי בעיר.